OTEL YATIRIMINDA SINIF TERCİHİNİN BELİRLENMESİ
Otel yatırımına karar verildiği anda hangi sınıfta veya yıldızda otel olmasına mutlak karar verilmelidir. Otel sınıfları Şehir Otelleri, Tatil Köyleri, Butik Oteller, Sağlık Turizmi Tesisleri. Otel sınıflarında gerek işleyiş gerekse aktiviteler bakımından değişiklik gösterir.
YATIRIM YAPILACAK BÖLGENİN BELİRLENMESİ
Yatırımın sınıfı belirlendikten sonra bölge seçiminin doğru yapılması da çok önemlidir. Şehir oteli tercih edilmesi durumunda Plaza, AVM veya Şehir merkezine yakın alanlarda olmalı veya Tatil Köyü sınıfı tercih durumunda Deniz kıyısına yakın ve dinlence ağırlıklı bölgeler olmalıdır. Doğru bölge seçimi yatırımın istikrarı açısından çok önemlidir.
SEKTÖREL HEDEF KİTLE ANALİZİNİN YAPILMASI
Hedef Kitle yıllık geliri ve sezon seçimi açısından çok önemlidir. 5 yıldızlı bir tesise gelir düzeyi yüksek kitle seçilmeli veya Sağlık Tesislerine sağlık ihtiyacı olan kitle seçimi doğru olacaktır. İş ve Dış pazarlar bu yönü ile araştırmalıdır. Otelin alt yapısı hedef ve personel istihdamı hedef kitleye uygun yapılmalıdır.
YATIRIM MALİYETİNİN BELİRLENMESİ
Yatırımın maliyeti geri dönüş ve hedeflenen karlılık ve kalite ile doğru orantılı olmalıdır. Günümüzde doğru seçimlerle yapılmış bir yatırımın geri gönüş süresi 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Bu süreler göz önünde bulundurularak doğru yatırıma doğru maliyet oranı , yani Maliyet Fayda denklemi uygulanmalıdır.
Aksi durumunda yatırımın karlılığı düşeceği gibi, zarar etme riski artacaktır.
YATIRIMIN ÖN PROJELERİNİN YAPTIRILMASI
Yapılacak tesisin ön projesi hazırlatılır. Ön proje üzerinde tesisin işletme durumları ve yasal durumları analiz edilir. İhtiyaç duyulacak değişiklikler ön proje üzerinde kararlaştırılır.
PROJENİN RESMİ ONAYLARININ TAMAMLANMASI
Ön proje sonrası netleşen tesis yatırımı, esas proje ile devam ettirilir. Esas projenin hazırlatılması sonrası bütçesi tekrar değerlendirilir ve uygulama aşamasına geçilir.
PROJENİN UYGULANMASI
Proje tüm detayları ile planlı bir şekilde uygulamaya alınır. Uygulama aşamasında mutlak Otel işletme ve yatırım detay deneyimi olan bir yönetici kontrolünde yapılmasında fayda olacaktır.
İŞLETMENİN İSTİHDAM, DEMİRBAŞ VE TEÇHİZATLARININ TAMAMLANMASIS
Projenin uygulama aşaması ile birlikte bazı birim sorumlusu ve çalışanları istihdam edilmeye başlanmalıdır. Hem tesisin kritik uygulama aşamalarında gözlemci olması hemde tesise alışma ve tesisi detaylı şekilde öğrenme avantajı elde etmesi için birim (teknik işler sorumlusu, odalar sorumlusu, halkla ilişkiler sorumlusu, satış ve pazarlama sorumlusu gibi birim çalışanlarının istihdam edilmesi. Projenin bitişine yakın tüm birim çalışanlarının istihdam esilmesi ve iş uygulama eğitimlerinin başlatılması gerekmektedir.
İŞLETME SATIŞ AĞININ OLUŞTURULMASI
İşletmenin deneme açılışı öncesi tanıtımı ve hizmet birimlerinin satışının başlatılması gerekmektedir. Hem tesisin partisinde eksiklikler görülecek hem de tesisin azda olsa gelirle tanışması sağlanacak. Bu aşamada iyidir piar ve reklam çalışmasının büyük faydası olacaktır.
İŞLETMENİN ÖN HİZMETE (DENEME) AÇILIŞININ YAPILMASI
Deneme açılışının yapılması esas açılın ön hazırlığı gibi olacaktır. Bu süreçte işletme hizmet satış fiyatları promosyon ve özel fiyatlandırma ile yapılmalıdır. Hizmet birim maliyetleri ve misafir memnuniyetleri ve çalışanların uyum süreci deneme sürecinde belirginleşmiş olacaktır.
İŞLETMENİN DENETİMİNİN YAPILMASI VE İYİLEŞTİRME UYGULAMALARININ YAPILMASI
Denem sürecinde (bir ay ile bir yıl arası) tüm birimler hizmet ve maliyet olarak denetlenmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Yasal olarak engel teşkil etmeyecek uygulamalar sıkı kontrollere tabii olmalıdır. Çalışanların iş başı eğitimleri tamamlanarak işletme resmi açılışa hazır hale getirilmelidir.
İŞLETMENİN RESMİ AÇILIŞININ YAPILMASI
İşletmenin tüm eksik ve aksaklıkları tamamlandıktan sonra iyi organize edilmiş bir çalışma ile Resmi açılışı yapılmalıdır. Resmi açılış eksiklerin en az olduğu süreç olarak değerlendirilmeli.
6 ay ile 1 yıl gibi süreçte işletme denetimlere tabii tutularak işletme sahibine teslim edilecek duruma getirilmelidir.
İŞLETMENİN YATIRIMCIYA TESLİM EDİLMESİ
İşletme sistem olarak doğru yürütüldüğüne emin olunduktan sonra bir protokolle tesisi teslim edilir.
MEVCUT İŞLETMENİN İNCELENMESİ
İşletmesi devam eden tesis planlı bir organizasyon ile denetime tabii tutulur. Denetim aşamaları,
Tesisin genel inşaa durumu
Birimlerin incelenmesi
Birimler arası iletişimin fiziksel durumunun incelenmesi
Tesisin satınalma ve depola birimlerinin incelenmesi
Tesisin arşiv birimlerinin incelenmesi
Misafir hizmetlerinin uygulama aşamalarının incelenmesi
Çalışanların hizmet üretme durumlarının incelenmesi
Tesisin gelir gider ve finans biriminin incelenmesi
Tesiste varsa manuel uygulamaların incelenmesi
Tesisinin yasal olarak uyulması gereken konularının incelenmesi
Tesisin acil durum ve uygulamalarının incelenmesi.
Tesisin sosyal media tanıtım ağlarının incelelenmesi
PERSONEL İLE GÖRÜŞMELERİN YAPILMASI
Sırası ile Tesisin Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcıları , Departman Müdürleri , Departman bazında bölüm bölüm çalışanlar ile tanışma ve detaylı görüşme ve tesis ile ilgili fikirlerini alma
Çalışanların işletmeye olan aidiyet duygularının analizi
Çalışanların hizmetleri üretirsek mesleki yeterlilik ve misafir memnuniyeti ilgilerinin analizi
İŞLETME İŞ AKIŞININ DENETLENMESİ VE RAPORLANMASI
İşletmede üretilen hizmet birimlerinin detaylı incelenmesi
Misafir memnuniyetlerinin incelenmesi
Sosyal mediada misafir yorumlarının incelenmesi
Misafir sarf malzeme ve demirbaşların incelenmesi
İhtiyaca ve hizmet kalitesine göre rapor oluşturulması
İŞLETMENİN SWOT ANALİZİNİN YAPILMASI
İşletmenin detaylı güçlü, zayıf ve fırsat yaratacak yönlerinin iyi analiz edilmesi.
Analizin önerileri de içeren detaylı bir raporunun yönetime sunulması
ÇÖZÜM KARARLARININ ALINMASI
Yönetime sunulan raporların değerlendirilerek çözüm kararlarının alınarak uygulama süre ve bütçesinin hazırlanması
Uygulama süreci planlanarak başlatılmalı
GIZLI MÜŞTERI VE AÇIK DENETIMLERIN YAPILMASI
Oteller ürettikleri hizmetler açısından kalitede standart oluşturmalıdır. Bu kalite standardının ölçülmesi ve iyileştirilmesi için gizli müşteri sistemi de kullanılır. Gizli müşteri otelin tüm hizmetlerini alırken yönetim için özel notlar tutarak kalitenin sürekliliğini sağlamaya destek olur.
DENETIM SONUCU VARSA İYILEŞTIRMELERIN YAPILMASI
Otelin hizmet kalitesi planlanan şekliyle denetlenir, incelenir ve iyileştirilmesi için uygulamaya geçilir.
işletmenin iyileştirilme çalışması sonucunda rapor oluşturulur ve sürekliliği için öneri notları yönetime sunulur.
İYILEŞTIRME SONUÇ RAPORU ÇIKARTILMASI
İŞLETMENIN TESLIM EDILMESI
işletme tam anlamı ile standart sisteme getirilmesi sonrasında işverene teslim edilir.
OTELIN SÜRELI VEYA SÜRESIZ DENETIMLERININ YAPILMASI
oteller ürettikleri hizmetlerinde aksama veya memnuniyetsizlik yaratacak şekilde değişime uğramaması için planlı denetime tabii tutulmalıdır. planlı denetim alanında deneyimli ve yönlendirici danışmanlık kursuna verilmelidir. çünkü gecikmiş iyileştirme müşteri kaybı olur.
İŞ HIZMET EĞITIMLERININ VERILMESI
otel çalışanları belirli dönemlerde veya oluşmuş bir hizmet aksaklığı durumunda çalışanlarını eğitime tabii tutmalıdır. mesleki eğitim almış çalışanlar hizmet kalitesinin standardını devam ettirmede kolaylık elde ederler.
KURUMSAL KIMLIK ÇALIŞMALARIN YAPILMASI
Otellerde kurumsal kimlik standartı ve büyümeyi getirir. kurumsal kimliği veya standardı olmayan otellerde çoğu uygulama şansa bırakılacağı için kalite, gelir ve karlıkta şansa bırakılmış olur.
SOSYAL MEDIA YAPILANDIRMALARININ DENETLENMESI
Gelişen sosyal media alanında pazarlama ve tanıtım payı her geçen gün artmakta ve avantalar sağlamaktadır. otellerin uygun kitleye uygun sosyal mediada bulunmalı ve bilinirliğini arttırmalıdır.
SATIŞ VE PAZARLAMA STRATEJILERININ GÜÇLENDIRILMESI
otellerde işleyen ve gelişen bir satış pazarlama faaliyeti kalitede ve gelirde süreklilik sağlayacağı için, mutlak sistemli, planlı ve yenilenebilir dinam satış ve pazarlama sistemi oluşturulmalıdır.
GENEL MALIYET ÇALIŞMALARININ YAPILMASI
otellerde maliyetler hizmet kalitesine ve işletmenin büyümesine doğru etken yaratmaktadır. dolayısıyla planlı bir maliyet araştırması işletmeyi sağlıklı ve düzenli işletilmeye yol açacaktır.
KARLILIĞA ETKEN MALI DURUMLARIN ANALIZ EDILMESI
otellerin büyümeleri ve devamlılıkları karlılıklarına bağlıdır. otellerin kar edebilmesi için sistemli denetime ve iyileştirmelere tabii tutulmalıdır.
YENI YATIRIM VEYA ŞUBELEŞME ÇALIŞMALARININ YAPILMASI
şubeleşmek ve büyümek isteyen oteller mutlak planlı ve denetime tabii sistem oluşturmalıdır. bazen büyüme istikrarsızlık getirebilir. büyümek kolay olabilir fakat sistemli yürütülme olmazsa büyüme zarara dönebilir
RESMI KURUM SORUMLULUK ALANLARININ DENETLENMESI
tüm işletmeler resmi kurumlara karşı sorumlukluklar içerisindedir. vergi, ruhsat, denetim ve bildirimler bakımından her otel resmi sorumluluklarını zamanında ve doğru şekilde yerine getirmelidir. unutulan bir resmi bildirim veya başvuru işletmenin maddi ve manevi zora sokmasının yolunu açar .
İŞLETME VERI VE İŞLEYIŞ GÜVENLIKLERININ DENETLENMESI
işletmeler hizmet üretiminde hergün arşivlenecek bilgi biriktirirler. gerek elektronik ortamda gerekse manuel oluşan bilgiler mutlak işletme kontrolünde korunmalı ve gerektiğinde kullanılmalıdır.arşivini ve işletme bilgilerini koruyamayan işletmeler ciddi zarar ve sorunlarla karşılaşır.
HIZMET KALITE SİSTEMİNİN YAPILMASI
otellerin tüm hizmetlerinin nasıl uygulandığını anlatan, prosedür, talimat, yayın, evrak vb gibi manuel çalışmalarının kitapçık şeklinde her çalışanın ulaşabileceği ve uygulayabileceği şekilde hazırlanmalıdır.